Bilo jednom u Zagori

OJKANJE7

U potrazi za onim izvornim ojkanjem i pjevačima dalmatinske ojkavice put nas je odveo u Mirlović Zagoru. Simpatično mjesto u šibenskom zaleđu ćuti običaje svojih predaka i od zaborava čuva ojkavicu. Sve to zahvaljujući članovima KUU „Zvona Zagore”.

Zabilježili smo ojkanje starijih članova folklornog društva koje ima brojno članstvo, a može se pohvaliti i činjenicom da uspješno privlači mladost svoga sela u folklor. Zabilježili smo i priču o Mirlović Zagori njihove mladosti – kako se nekad živjelo, radilo, zabavljalo i unatoč teškom težačkom životu uvijek nalazilo vremena za pjesmu i ples.

Put smo nastavili u Čavoglave, selo podno planine Svilaje, nekad dijelom grada Drniša sad u Općini Ružić. Došli smo s posebnim razlogom – čuti ojkanje i priču braće Matić.

Tri su nam brata – Ante, Ivan i Josip ispričali priču o odrastanju u siromašnoj obitelji koja im je usadila poštenje, radišnost ali i osvijestila ih o važnosti čuvanja djedovine i običaja njihova surova svilajskog kraja.

Pivače u Čavoglavama i Mirlović Zagori snimali smo u više navrata u svibnju i rujnu, a snimljeni materijal pretočili smo u dokumentarni film „Bilo jednom u Zagori” prikazan u Zagrebu u galeriji Arheološkog muzeja Zagreb, a potom i na TEF festivalu turističkog i etno filma u Krku.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
error: Sadržaj je zaštićen.