U Pinezićima 34. susret sopaca i kantura

SOPELE21

Kad sve „praši“ od iskona

PINEZIĆI – Kako to tradicija nalaže, i ove prve srpanjske subote, u Pinezićima na otoku Krku održan je Susret sopaca i kantura otoka Krka. Udruga sopaca otoka Krka, u ulozi organizatora, upriličila je Susret u „bazi“, odnosno u ugostiteljskom objektu „Sopele“, a sopelaša i kantura, kao ni štovatelja tradicije i onih koji ju pronose, nije nedostajalo. Sopci, kanturi i kanturice, ali i tancuri i tancurice u Pineziće su stigli sa svih strana Zlatnog otoka, tako da je 34. susret sopaca i kantura zasigurno nije bio deficitaran ni u kojem pogledu – bilo je sopnje, kantanja i tancanja. Dakako, kasnije, do duboko u noć, kad su šurlice i bokalete zamijenile sopele i dobrog blagovanja i druženja.

Susret je natjecateljskog karaktera, a stručni ocjenjivački sud u sastavu Klaudije Dunato, Saša Popović i Dorijan Polonijo uistinu nije imao lak zadatak. Kad su sve zbrojili i oduzeli slavili su Dino Bajćić i Luka Prlić i to u konkurenciji sopaca starih do 16 godina. Drugoplasirani su Dino Bajčić i Ivan Bogovići, te Andrija i Mavro Dobrinčić. Tri para sopaca podijelilo je treću nagradu, a oni su Ivan i Mavro Dobrinčić, Dominik Feretić i Ivan Antončić i Jan Kosić i Franko Jurešić.

Što se pak tiče kantura prvonagrađeni kanturi su Luka Perlić i Antonio Jurešić koji su dan prije imali zapaženi nastup na Večeri tradicijske baštine koju je drugu godinu zaredom u Bakru organizirala Udruga Tragom hrvatske baštine, a usput rečeno i snima film o krčkim sopelašima i tradiciji koju njeguju.

Iako je njihov nastup bio izvan konkurencije, nagrađeni su i mlađahni Roko Volarić i Patrik Polonijo koji su sopli, odnosno kantali sa svojim očevima.

Program je vodio Darko Dujmović, tajnik Udruge sopaca otoka Krka, a Susret je bio prigoda i da predsjednik Udruge Ivan Kosić primi priznanje za osvojenu titulu Osobe godine otoka Krka za 2021. godinu. Priznanje koje šjor Kosar zbog bolesti nije mogao primiti na svečanosti organiziranoj 6. siječnja uručio mu je na susretu urednik nezavisnog portala www.otok-krk.org Milovan Kirinčić.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
error: Sadržaj je zaštićen.