Žejane, Primorsko-goranska županija

Udruga "Žejanski Zvončari"

Udrugu "Žejanski zvončari" čine zvončari, folklorna skupina te vokalna skupina Žejanski kntaduri. Udruga broji ukupno 60 članova. Najbrojniji su zvončari, od kojih je aktivno njih 30, zajedno s djecom.
graydots

Predstavljaju se za vrijeme poklada (pusta), koji u Žejanama počinje 6. siječnja na blagdan Sveta tri kralja otvaranjem prvih zvona i dizanjem lutke "pusta", glavnog krivca za sve loše što se događalo u protekloj godini.

O društvu

Žejanski se zvončari po svojoj opremi, i skladnom, svačijem uhu ugodnom zvonjavom, razlikuju od ostalih zvončarskih grupa.

Uz bijele hlače i mornarsku majicu s dva bijela rupčića na prsima (facola), nezaobilazni dio opreme je ovčja koža (šuba) u dva dijela, donji dio koji se stavlja na bokove i gornji dio koji se oblači na leđa. Nose 3 zvona (klopote), a na glavi šešir (kumarak), ukrašen bajerima, raznobojnim papirnatim trakama koje sežu do poda.

Vrh šešira ukrašen je slikama ljubavnih motiva i fijokima. Svaki zvončar nosi u ruci takozvanu boću. Zvončari zvone u parovima, a njihova skladna zvonjava priziva plodnost i obilje koje dolazi s proljećem. Imaju i svog vođu (kapota) obučenog u bijelu odoru s časničkom kapom koji uvijek stoji ispred zvončara. Prate ih žene i djevojke u tradicionalnim narodnim nošnjama i svirači.

Osim ophoda u Malim Munama, Velim Munama i Žejanama, žejanski zvončari su među prvim zvončarskim skupinama počeli odlaziti na karnevalske povorke organizirane na Opatijskoj rivijeri i u Rijeci na kojima su redoviti gosti i sudionici i danas.

FOLKLORNA SKUPINA djeluje u sklopu Udruge “Žejanski zvončari”. Osnovali su je stanovnici, zaljubljenici u domaću pjesmu, ples i ljubitelji folklora. Svojim djelovanjem želi izvući iz zaborava i obnoviti folklorne vrijednosti ovoga kraja, posebno Opatijskog krasa. S ponosom se čuva tradicionalna narodna nošnja počrnjenka koju su nekada nosile žene za blagdane i svečane prilike. U novije vrijeme uz odrasle članove, skupini su se pridružili i mlađi naraštaji što svjedoči jakoj povezanosti stanovnika Žejana s tradicijom.

Početkom mjeseca kolovoza organizira i smotru folklora u mjestu pod nazivom “Zakantajmo, zatancajmo va Žejanah” na kojoj se prikazuje kulturna baština Žejana, ali i udruga i folklornih skupina iz Istre, Krka i susjedne Slovenije.

ŽEJANSKI KNTADUR posebni su po njegovanju starinskog dvoglasnog pjevanja bugarenja. Pjesme se pjevaju na žejanskom jeziku, a većinom opisuju seoski život i ljubavne emocije.

Udruga “Žejanski zvončari” predstavlja svoju bogatu kulturnu baštinu i tradiciju u Hrvatskoj, kao i u stranim zemljama, brojna sudjelovanja na kulturnim manifestacijama i smotrama folklora u Sloveniji, Italiji, Nizozemskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Francuskoj.

Rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, utvrđeno je da Zvončari – godišnji pokladni ophod na području Kastavštine, imaju svojstvo kulturnog dobra.

O Žejanama

Žejane, mjesto smješteno na Opatijskom krasu, u sklopu Općine Matulji mirna je oaza idiličnog seoskog života u prekrasnom šumovitom okružju uz samu prometnicu koja povezuje Rijeku odnosno Matulje sa sjeverozapadnom Istrom.

Prema legendi prije doseljenja na današnju lokaciju sela budući stanovnici Žejana došli su na vrh Šije, no ondje je bilo prehladno, spustili su se na brijeg iznad današnjeg sela. Međutim, kako je ondje bilo nepovoljno na kraju su naselili današnje mjesto. Od tuda i ime selu od vrha Šija-Šijane, danas Žejane.

Autori: Marko Gracin i Slavica Mrkić Modrić

error: Sadržaj je zaštićen.