Dugi otok

Tovareća Mužika

Tovareća mužika svoje korijene crpi iz pučkog običaja 'batarela', što je naziv za skup nasumičnih zvukova s ciljem stvaranja buke, koji je odavno bio prisutan u običajima mještana Dugog otoka.
graydots

Tovareća mužika plod je dugotrajne tradicije sadržane u običajima, predajama i legendama otočana te je i sama prirodno uronila u tradiciju i prepoznata kao dio lokalne prakse. 

O društvu

Godine 1959. nekoliko se mladića na saljskom Portu, čuvši da se u selu događa ‘vela batarela’ odnosno vječanje ‘stare cure’ Paškvale, brzo opremilo instrumentima i krenulo prema selu postrojeni u dvored poput svirača limene glazbe, intonirajući poznatu koračnicu i pjesmu ‘Šjora Mare’, uvevši tako disciplinu u tu buku, dobivši prepoznatljivu melodiju, na veliko oduševljenje mještana.

SPECIFIČNOST

Glavni instrument je rog, koji je ujedno i najprepoznatljiviji i najbrojniji instrument Tovareće mužike. Dobiva se od volovljeg roga na čijoj se šiljastoj strani napravi rupa. U prošlosti se rog koristio kao sredstvo komunikacije na ribarskim brodovima te za ruganje starim svatovima. Uobičajeno je bilo da na brodici koja pali luč i na svoje svijetlo privlači jata riba, bude i rog kojim su davali znak ribarima na drugim brodicama kad će mrežom opasati ribu. Iz tog je razloga gotovo svaka kuća imala rog kao uporabni predmet.

Vjerovalo se da rog ima moćna i magična svojstva koja štite od uroka te brane od svih zala i drugih nevolja. Time su u dugim i hladnim noćima njime tjerali zle duhove, ali su se veselili i rugali, a najčešće udovcima ili udovicama koji bi se ponovno vjenčavali.

O Salima

Mjesto Sali je najveće mjesto na Dugom otoku, a smješteno je na južnom dijelu otoka, između dva zaljeva. Ribarstvo u Salima ima višestoljetnu tradiciju, a posebno je važan lov na plavu ribu.  Poznato je i kako na području Sali raste preko 25 000 maslina čija starost također seže u davna vremena. 

Autori: Marko Gracin i Slavica Mrkić Modrić

error: Sadržaj je zaštićen.