Šljivoševci, Osječko-baranjska županija

Kulturno Umjetničko Društvo "Seljačka sloga"

KUD "Seljačka sloga" Šljivoševci, osnovan je 17. svibnja 2003. godine s ciljem očuvanja pjesme, plesa, nošnje i običaja svoga mjesta. KUD broji oko 40-ak aktivnih članova. U svom radu KUD je rado bio viđen gost na preko 250 pozornica diljem Hrvatske.
graydots

Momci, djevojke i snaše postigli su zapažene rezultate na natjecanjima u Tordincima, Antinu i Starim Mikanovcima. KUD je bio predstavnik Republike Hrvatske na mnogim međunarodnim festivalima folklora diljem Europe.

O društvu

Bili su na festivalima u Mađarskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Italiji, Vojvodini te na festivalima u Slovačkoj. Na sceni izvode izvorne plesove i pjesme svoga kraja, te koreografirane plesove drugih regija Hrvatske, kao što su baranjski, posavski, bunjevački, podravski te zagorski plesovi.

Za sve navedene koreografije posjeduju i originalne nošnje. KUD je organizator manifestacije “Suncokret mi urodio diko…” koja se svake godine održava krajem ljeta.

SPECIFIČNOSTI

BEĆARAC – deseterački stih koji se izvodi u svim prigodama. Tekst bećarca može biti šaljiv, poučan, satiričan čak i u nekim slučajevima uvredljiv čija svrha je nasmijati publiku.

Kroz taj deseterac može se opjevati neki događaj u selu ili običaj. U studenom 2011. UNESCO je upisao bećarac u svoj popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

ŠOKAČKO KOLO

Zastupljeno je u svakom selu u Slavoniji. Specifičnost šokačkog kola je to što se pleše u zatvorenoj kružnici iako postoje neka sela gdje se pleše u otvorenom. Izvodi se uz tamburaški sastav, gajde ili samicu. Pjevaju se deseterački stihovi. U kolu staju izmjenično muški i ženski.

O Šljivoševcima

Neki običavaju nazvati Slavoniju zemlju plodnih šljiva i to s pravom, jer u svakom mjestu i svakom dvorištu rode šljive. Smatra se, da je zbog obilja šljiva ovo selo dobilo ime Šljivoševci.

U naselju Šljivoševci nalazi se nogometno igralište s pripadajućom svlačionicom, imaju svoj nogometni klub, mjesni dom, dječje igralište, zgradu DVD-a, vatrogasce, kulturno umjetničko društvo, veterinarsku ambulantu, područnu osnovnu školu i župnu crkvu Sv. Grgura Velikog pape. Župna crkva u Šljivoševcima izgorjela je 1819. godine od puščanog metka ispaljenog na golubove. Zgarište je stajalo do 1822. godine, a za to vrijeme su se svete mise služile u Lacićima. No, 1822. godine je blagoslovljena nova crkva u Šljivoševcima, duga 12, a široka 5,5 hvati.

Godine 1867. godine stavljen je lim na toranj, a 1874. godine sva je obnovljena. Župna crkva sv. Grgura Velikog pape je registrirani spomenik kulture. Godine 1854. u Šljivoševcima bilo je 174 duše. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Šljivoševci su imali ukupno 350 stanovnika u 126 kućanstava.

Autori: Marko Gracin i Slavica Mrkić Modrić

error: Sadržaj je zaštićen.