Donja Lomnica, Zagrebačka županija

Kulturno Umjetničko Društvo "Nova Zora"

KUD njeguje prvenstveno pjesme, plesove i običaje svoga kraja ali također izvodi pjesme i plesove iz cijele Hrvatske. Nastupa na međunarodnim, Županijskim i gradskim smotrama folklora, Jurjevskim i svadbenim običajima te proslavama grada Velike Gorice i svoga mjesta.
graydots

Česti su sudionici Vinkovačkih jeseni, također sudjelovali su i na Đakovačkim vezovima, Pasionskoj baštini te drugim festivalima korizmenih napjeva.

O društvu

Gostovali su u Republici Slovačkoj, Njemačkoj, Austriji, Gradišću kod Gradišćanskih Hrvata, Mađarskoj, Sloveniji, Turskoj, Makedoniji, Grčkoj, Španjolskoj, Crnoj Gori, Albaniji i Srbiji (Vojvodini).

Kulturno-umjetničko društvo započelo je okupljanje daleke 1919. godine. Nastoji očuvati bogatu baštinu izvornog folklora po čemu se uvelike razlikuju od većine društava koja djeluju na području grada Velike Gorice. Na nosaču zvuka snimili su najljepše Lomničke pjesme. Također za potrebe HRT-a i Z1 Televizije snimili su običaje “Jurjeva”, “Žetve” i “Božića – od badnje večeri do polnoćke”.

Već 23. godine održavaju manifestaciju “Vojkovi dani” u sjećanje na jednog od prvih voditelja društva Vojka Miklaušića, koji je godinama skupljao i zapisivao običaje, pjesme i plesove lomničkog kraja. Na inicijativu KUD-a izdana je i monografija “Plemeniti puti” u kojoj su sažeti svi zapisi o pjesmama, običajima, plesovima, malim savjetima, doskočicama, načinu izrade nošnji… Ovu monografiju i danas mnoga društva koriste kao predložak za svoje nastupe, pa čak i naš nacionalni ansambl LADO.

KUD “Nova Zora” je među prvima izvodio običaje “Jurjeva” i pjevanje “po junački” odnosno “ojkanje” koji su upisani na prestižnu svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Također su nositelji nematerijalnog kulturnog dobra Turopoljski dijalekt (Rješenje Ministarstva kulture KLASA: UP/I-612-08/17-06/0028, URBROJ: 532-04-01-03-02/2-17-6 od 18. prosinca 2017.).
KUD “Nova Zora” sudjeluje na svim gradskim, županijskim i državnim smotrama folklora na kojima se godinama “drže” u samom vrhu izvornih folklornih skupina. Dolaskom novih mlađih naraštaja u koreografiranom folkloru također postižu zavidne rezultate, te se sve više približavaju društvima koja su prepoznatljiva upravo po koreografiranom folkloru. Tako su 2016. na Državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu osvojili 2. mjesto.

Na svim međunarodnim smotrama folklora bili su posebno zapaženi, te redom dobivali pohvale za izvorne nastupe koji nisu nikada prije bili viđeni na ovakvim festivalima i zbog toga su zaintrigirali ne samo stručni žiri već i publiku. Osvajali su brojne nagrade, za najbolji scenski nastup, najljepše odjevenu djevojku u narodnoj nošnji, nagrade za najbolji gastro štand, nagrade za najveselije društvo i brojne druge.
KUD “Nova Zora” okuplja oko 120 aktivnih članova, dok se posebna pažnja posvećuje podmlatku, Djeluje u pet sekcija: plesna (pomladak i A sekcija), tamburaška (pomladak i A sekcija) te zbor.

KUD “Nova Zora” dolazi iz mjesta Donja Lomnica koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, točnije kraj Velike Gorice i grada Zagreba.

Specifičnost

O LOMNIČKOJ SVADBI

Običaj svadbe koji je za scenu priredio voditelj Krunoslav Šokac donio im je 2. mjesto na Državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu 2016. godine.

Svadbeni običaj prikazuje zbivanja od prošnje mladenke, na pomalo šaljiv način, u kojem sudjeluje rodbina mladenke i mladenca. Nakon toga slijedi pomalo tugaljivi oproštaj od roditeljskog doma, zatim najsvečaniji dio, vjenčanje u crkvi. Nakon vjenčanja dolazi se u kuću mladenca gdje roditelji daruju mladenku i zažele joj dobrodošlicu u novi dom.

Vrhunac svadbe je opće narodno veselje uz pjesmu i ples, što je mladima bila prilika za upoznavanje i rađanje novih ljubavi. U ovom prikazu svadbe naizmjence se isprepliću osjećaji sreće, smijeha, tuge, ponosa te zanosa i poleta, što gledatelje stalno tjera da pažljivo čekaju rasplet događaja, dok članovi društva spretno to veselje prenose na gledatelje pa i oni požele zaplesati s njima.

ANEGDOTA

Budući da u nekadašnja vremena mladi nisu imali priliku biti sami jer bi uvijek bio prisutan netko od odraslih, gotovo da se nisu stigli upoznati prije vjenčanja. Stoga su bili sramežljivi te u javnosti nisu pokazivali osjećaje, ali je unatoč tome između njih vladalo veliko poštovanje. Ta je sramežljivost posebno bila izražena kada su zaručnici išli na “zapis” kod matičara.

Stariji Lomničani su prepričavali da su mladi hodali svatko svojom stranom ulice, međutim kod matičara te bi sramežljivosti nestalo pa bi na sva postavljena pitanja odgovarali jasno i glasno.

Upravo stoga se uzrečica “Idu kaj na zapis” još dan danas koristi za sramežljive parove ali i one kojima su narušeni odnosi.

O Donjoj Lomnici

Donja Lomnica prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima 1732 stanovnika. Jedno je od najvećih i najmnogoljudnijih naselja u Turopolju i Zagrebačkoj županiji.

Zaštitnik sela je Sveti Bartol. Povezana je cestovnim, željezničkim i zračnim putevima. Prvi se puta spominje 1279. godine, a Lomničani kao plemeniti Jobagioni (job=dobar, bagio=krevet) što na mađarskom znači bolji stalež. Kako je u toj ispravi naziv Donjolomničana od čuvara grada Zagreba, kasnije ispravljen u plemiće zagrebačkog polja (Turopolja – Turopoljci), nameće se zaključak, da su Donjolomničani nekoć obavljali časnu službu čuvara grada Zagreba, pod koji je prvobitno spadalo gotovo cijelo Turopolje.

Od spomenika i kulturnih znamenitosti najznačajnije su Kurija Modić Bedeković (s pripadajućom Vilom Bedeković koja je trenutno u fazi obnove), Župna crkva Sv. Tri Kralja iz 1778. godine, Kapelica Gospe Lurdske iz 1925. godine i druge. U mjestu se nalazi zgrada osnovne škole Nikole Hribara, sagrađena 1900. godine, koja danas djeluje kao četverogodišnja škola, dok viši razredi odlaze školskim autobusom u Veliku Goricu.

U mjestu djeluje i niz udruga koje svojim radom daju doprinos u kvaliteti života svoga mjesta. Najznačajnije su: KUD “Nova Zora”, DVD Donja Lomnica, Lovačko Društvo “Fazan”, NK Donja Lomnica, Plemenita sučija, Udruga umirovljenika i druga.

Autori: Marko Gracin i Slavica Mrkić Modrić

error: Sadržaj je zaštićen.