Orubica, Brodsko-posavska županija

Kulturno Umjetnička Udruga "Marijan Lanosović"

Današnja KUU "Marijan Lanosović" nasljednica je nekadašnjega Ogranka "Seljačka slogaˮ iz Orubice. Društvo je počelo djelovati u prvoj polovici 20. stoljeća. Prvi je pouzdani pismeni podatak o folklornim predstavama Orubičana kalendar Danica iz 1938. godine.
graydots

Uz fotosnimak stoji zabilješka da su se na zagrebačkoj smotri folklora predstavili seljani iz Orubice jedinstvenim "Kolom na dva štukaˮ. Društvo se uvijek predstavlja izvornim programom kao što su "Kolo na dva štuka", svatovski običaji, pokladni običaji, stari napjevi i drugo.

O društvu

Uz kola Sitan kamen na kamenu, Palo inje na zeleno smilje, S onu stranu Save vode, Orubičani su prepoznatljivi po kvalitetnoj višeglasnoj pjesmi te po skromnoj, ali zato originalnoj, narodnoj nošnji.

Dosad su nastupali na svim važnijim folklornim događajima diljem Lijepe naše: Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima i nekoliko puta na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu te u brojnim manjim mjestima. Godine 2013. “Kolo na dva štuka” upisano je u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. Zaštićen je način izvedbe kola, u kojemu sudjeluje 28 plesača, jednak broj muških i ženskih. Od 14 muških plesača sedam ih pleše dolje, a sedam gornjih tvori štuk. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju. U KUU-i danas djeluju dvije skupine: skupina odraslih i skupina mladih, a društvo broji tridesetak stalnih članova.

Od 2001. godine u kontinuitetu održavaju svakoga ljeta tradicionalnu smotru folklora pod nazivom “Kolo na dva štuka”.

Specifičnost

KOLO NA DVA ŠTUKA

Višedesetljetni je izraz narodne kulture i baštine, koje su Orubičani baštinili od svojih predaka. U 19. stoljeću ljudi su na ovome području teško radili i živjeli, ali poslije poslova voljeli su se družiti, pjevati i plesati, posebno nedjeljom i blagdanima. Uglavnom su se igrala kola i višeglasno pjevale pjesme. To su zapravo bili elementi kasnije oblikovanoga kola na dva kata, štuka. Autor samoga kola nije jedan čovjek, već je kolo izraz duha Orubičana, njihovih predaka, starih graničara.

Kolo na dva štuka započinje uvodnom pjesmom “Žarko nam je uranilo sunce”, na nju se nastavlja glavni dio – pjesma “Palo inje” tijekom čije se izvedbe oblikuje kolo na dva kata, a sve završava šetanim kolom nabrzo i pjesmom “S onu strane Save vode”. Idealno kolo sastoji se od 28 plesača, 14 ženskih i 14 muških. Od 14 muških, sedam ih pleše dolje, a sedam gore. Pjesma se izvodi troglasno, u dvije glide.

O Orebici

Orubica je mirno, slavonsko, posavsko selo u blizini Nove Gradiške koje broji oko 500 stanovnika i pripada Općini Davor. Stanovnici Orubice većinom se bave poljoprivredom, uzgajanjem svih povrtlarskih kultura, ratarstvom i nešto manje stočarstvom.

Bez obzira na mali broj stanovnika, Orubica ima župu sv. Ilije proroka, Područnu školu “Fra Marijan Lanosovićˮ, KUU “Marijan Lanosovićˮ, Nogometni klub “Soko 1970ˮ i DVD Orubica.

Autori: Marko Gracin i Slavica Mrkić Modrić

error: Sadržaj je zaštićen.