Kras, otok Krk

Kulturno Društvo "Sveti Juraj"

KUD "Sv. Juraj" Kras osnovano je 2000. godine, ali svoje korijene bilježi već u 1950-tim godinama. Društvo broji 50 odraslih članova i dvadesetak djece. Društvo se formiralo oko najaktivnijeg segmenta - folklorne grupe, koja njeguje tonoc i sopnju još iz dana svojih pradjedova.
graydots

Folklorna grupa osnivanjem KD krenula je s učenjem sopnje i tonca najmlađih članova, tako da se danas možemo pohvaliti novim naraštajima mladih sopaca i malih tancura.

O društvu

Folklorna grupa svake godine sudjeluje na Festivalu krčkog folklora, a osim toga gostovala je na više smotri folklora diljem Hrvatske.

Tijekom ljetnih mjeseci nastupa na području otoka Krka. Od 2016. godine KD Sv. Juraj Kras organizira Večer folklora na Krasu, povodom obilježavanja Antonje, dana zaštitnika mjesta, te poziva u goste folklorna i kulturna društva s kojima se njeguju prijateljska druženja.

Na području općine Dobrinj aktivno rade 3 kulturna društva koja njeguju folklor: KUD “Ive Jelenović” iz Dobrinja, KD “Sveti Petar” iz Gabonjina i KD “Sveti Juraj” iz Krasa.

Specifičnost

KRASKI TANAC (u dijalektu: TONOC) koji njeguje ovo društvo sastoji se od plesova: tonoc va kući, tonoc na placi, veros, kolo, polka i mažurka. Sopci koji prate tonoc na tankoj i debeloj sopeli su Marijan Orlić – Senkić i Slavko Kosić – Kosar.

Zahvaljujući velikoj ljubavi pojedinih starijih članova društvo je uspjelo sačuvati i njegovati kanot po staru.

Tradicionalnu mušku nošnju čine: bela stomanja (košulja), crne vunene brageše (hlače), crni vuneni vrdakol (prsluk), bele hojevi, pletena kapa i crne postoli.

Žensku nošnju čine: crni kamižot na puranke sa šarenim nedricami i svilenim trakama uz rub kamižota (haljina), traveros s rožicami (pregača), bela stomanja sa koletom (bluza sa čipkastom kragnom), tri frisa – uski, srednji i široki (3 podusknje), crveni hojevi i crne postoli.

Žene nose na glavi pokrivalo – tumban na ćufiće ili u kosu pletu crvenu vrpcu (ovisno o društvenom i bračnom statusu).

O Krasu

Mjesto Kras se nalazi se u unutrašnjosti otoka Krka, gotovo u njegovom zemljopisnom središtu, na raskršću puteva koji vode iz Dobrinja prema gradu Krku, odnosno Malinskoj. Najviše je naselje na otoku Krku, smješteno 266 metara nad morem.

U neposrednoj blizini je i najviši vrh ovog dijela otoka, Kuševica, narodno Sv. Juraj, 311 metara nadmorske visine. Na samom vrhu Kuševica nalaze se ostaci nekadašnje crkvice Sv. Jurja, a u blizini je i najveća “gromača” na otoku, “Vela gromača”.

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine, u Krasu su živjela 174 stanovnika, pretežno starije dobi. Župna crkva posvećena je Antunu Padovanskom. Izgradila ju je i održavala istoimena bratovština 1669. godine.

U Krasu se svake godine 13. lipnja posebno slavi i obilježava zaštitnik Sv. Antun.

Autori: Marko Gracin i Slavica Mrkić Modrić

error: Sadržaj je zaštićen.