Čavoglave, Šibensko-kninska županija

Kulturno Umjetničko Društvo "Naši Korijeni", Župa Kljaci

KUD "Naši korijeni" Župa Kljaci osnovano je 24. ožujka 2014. godine. Ima 40-ak članova i samo folklornu sekciju. Osnovano je s ciljem njegovanja i čuvanja kulturne baštine petropoljskog kraja te nesebičnim prenošenjem istog na mlađe naraštaje.
graydots

Društvo je rado viđeni gost na brojnim smotrama folklora diljem Lijepe naše i BiH. Ponosi se sudjelovanjem u emisiji "Lijepom našom", osvojenim nagradama za izvorno pjevanje u Benkovcu i Zagrebu.

Specifičnost

OJKAVICA, ojkanje – aspirin za dušu, izvorno pjevanje kraja iz kojeg KUD dolazi zaštićeno je nematerijalno blago UNESCO-a, te je glavna specifičnost kraja.

Društvo baštini izvorne nošnje kraja. Uspješno organizira međudržavnu smotru folklora “Na izvoru tradicije” krajem kolovoza.

Vrlika 27.07.2019. Kud Naši Korijeni iz Cavoglava pjevaju dalmatinsku ojkavicu u sklopu Veceri pisam i kola u Vrlici - Foto Marko Gracin

O Župi Kljaci

KUD dolazi iz kraja gdje Čikola ljubuje s Petrovim poljem, iz Općine Ružić u Šibensko-kninskoj županiji.

Općinu krasi kulturna znamenitost svjetskog glasa – Mauzolej kipara Ivana Meštrovića. I još puno “lipih stvari” i pojava, s naglaskom na gostoljubivost i dobrotu ljudi koji nastanjuju taj ponosni kraj Lijepe naše.

Autori: Marko Gracin i Slavica Mrkić Modrić