Rijeka, Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja

Izložba: 12.03 - 9.04. 2020.

Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe naše na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati, i družiti se, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.

Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od osnovnih ciljeva izložbe je ukazati na činjenicu da ovaj grad čine lukom različitosti i svi oni koji su u nju tjekom stoljeća dolazili donosivši sa sobom djeliće tradicijskog bogastva svojih zavičaja, stvaravši tako neku uvijek novu i drugačiju Rijeku.

Želja je bila pokazati da su migracije bile i ostale dio opstojnosti grada na Rječini, nešto na čemu počiva ta riječka drugačijost i taj, toliko specifičan riječki običajni mozaik. Putem 22 fotografije na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo, turopoljski pir…) autori su odali počast svima onima koji su u Rijeci našli drugi dom, ali i koji su Rijeci dali dio sebe.

Autori: Marko Gracin i Slavica Mrkić Modrić

"Da se užanca ne zatare ...."

Orlec 11.10.2019. Kud Orlec nošnje i folklor u Orlecu - Foto Marko Gracin
Kras 15.06.2019. Kud Kras nastup u Krasu - Foto Marko Gracin

Istražite pisane i fotografske zapise kulturno umjetničkih društava

Partneri projekta

Novi Vinodolski
Grad Bakar

Medijski pokrovitelji

error: Sadržaj je zaštićen.