BAKAR – HRVATSKA U MALOM

THBBAKAR47

Slavlje tradicije i hrvatskih običaja

U petak, 1. srpnja Bakar je bio Hrvatska u malom, Hrvatska koja štuje i pronosi svoju tradiciju, čuvajući ju od zaborava i ostavljajući u naslijeđe generacijama koje dolaze sve ono što su nam baštinili preci. Na drugoj zaredom Večeri tradicijske baštine koju organizira Udruga Tragom hrvatske baštine, uz veliku pomoć Grada Bakra i Turističke zajednice grada Bakra, drugu, jer smo prvu uspjeli organizirati u „godini korone“ nastupilo je osam KUD-ova s područja cijele Lijepe naše. To su Folklorni ansambl Zora iz Opatije (Primorsko-goranska županija), Kulturno umjetnička udruga „Zvona Zagore“ iz Mirlović Zagore, iz Šibensko-kninske županije. Potom KUD Šokadija iz Vukovarsko-srijemske županije, točnije iz Starih Mikanovaca. Pa, KUD Putniković iz Putnikovića na Pelješcu (Dubrovačko-neretvanska županija), KUD Sveti Juraj iz Karlovačke županije, točnije iz Draganića, KUD Dangubice iz Kutereva ili susjedne nam Ličko-senjske županije. Istarsku županiju predstavlja KUD Zlatela iz Kršana, a oni koji su u Bakar stigli brodom su Vrbničko kulturno društvo Frankopan iz Vrbnika na otoku Krku, dakle iz Primorsko-goranske županije.

Na pozornici su nabrojani čuvari baštine, osim predivnih nošnji predstavili pjesme, plesove i običaje kraja iz kojeg dolaze, a na štandovima sve okuse i mirise zavičaja, pa je tu bilo zbilja sve najbolje što hrvatske njive, voćnjaci, kuhinje, konobe, pušnice i sušnice nude. Slavlje za svako nepce.

Zapravo slavlje za oči, za uši, za grla, za srce. Zahvaljujemo svim sudionicima, predivnoj publici na bakarskom Žalu ribara, svoj logistici i precima koji su nam ostavili to silno bogatstvo.

A kako to impresivno izgleda kad s bakarskog pontona, atrakcije samo takve, odnosno iz sredine bakarske vale krene dvjestotinjak folklorista predvođenih zvukom sopela vrbenskih sopelaša i prošetaju bakarskim Primorjem, dođu na Žal ribara i uprizore Hrvatsku, uprizore korijene pogledajte na YouTube stranici Tragom hrvatske baštine ili YouTube stranici Novinet.tv. Dakako i na fotografijama.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
error: Sadržaj je zaštićen.