66. Krčki festival folklora

VRH4

Raskoš običaja u višestoljetnoj tradiciji

Na Krku, Zlatnom otoku, u Puntu proteklog vikenda održan je 66. krčki festival folklora. Riječ je o jednoj od najstarijih folklornih manifestacija u Lijepoj našoj. Dvije godine pauze uzrokovane pandemijom korana virusa na puntarske su ulice i na puntarsku pozornicu dovele pravo veselje i radost ponovnog okupljanja. U tom veselju onih koji prezentiraju i onih koji štuju tradiciju stvorila se neraskidiva sinergija prošlosti i sadašnjosti, ali i budućnosti. Oni koji su davne 1935. godine u Omišlju začeli ovaj Festival bili bi zadovoljni jer u dvije večeri prezentacije krčke folklorne baštine prezentirani su običaji Krka ali i sublimirani svi napori bivših generacija koji su svojim radom i zalaganjem svih prošlih desetljeća uspjeli održati ovaj Festival.

A ovogodišnji Festival oduševio je u obje svoje večeri. Sopci, tancuri i kantaduri oduševili su puntarsku publiku, kako onu domaću kojoj je viđeno u genima, tako i onu „fureštu“ kojoj je viđeno egzotika. Sopile ili sopele su svirale, grleni glasovi su odjekivali puntarskom valom, a ljepota i šarenilo narodnih nošnji vraćalo je u prošlost i davalo nadu da će budućnost donosti istu „sliku i zvuk“. Odrasli koji su subotu uplesali i upjevali u nedjelju, i podmladak koji je zapečatio 66. izdanje Krčkog festivala folklora ostavili su još jedan „trag u vremenu“. Toliko jasan da se svaki Krčan, ali i svaki štovatelj hrvatske baštine može ponositi. Što je i kako je u Puntu bilo 4. i 5. lipnja 2022. godine možete pogledati na You Tube kanalu novinet.tv.

Tko poželi, može si u kalendaru ubilježiti sljedeću godinu i grad Krk u kojem će krčki folkloraši nastaviti prezentirati svoju bogatu tradiciju i upriličiti krčki festival folklora. Do onda, organizatorima puntarskog dvodnevnog baštinskog događanja sve pohvale, a tko ne može dočekati iduću godinu, pogledajte našu galeriju – jer gdje je baština, tu smo mi – a, evo i linkova na kojima se može vidjeti ovaj dvodnevni happening.

Galerija fotografija:

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
error: Sadržaj je zaštićen.